Skip to main content

Det finns flera olika vintersporter du kan delta i. Du kan prova på längdskidåkning eller utförsåkning, skelett eller konståkning. Var och en av dessa sporter har sina egna unika egenskaper och utmaningar. För att hålla dig säker är det viktigt att bära hjälm och hudtät kostym när du deltar i en vintersport. Du kommer också att behöva bära speciella skor som gräver ner i isen. Om du inte är säker på vilken sport du ska prova, läs våra artiklar om var och en av dessa olika sporter.

Längdskidåkning

De första skidorna användes för jakt, transporter och krigföring. Faktum är att den äldsta skidan har hittats så långt tillbaka som 2 000 f.Kr. i svenska landskapet Ångermanland. Det var i Nordnorge där Sondre Norheim uppfann hälbindningen som underlättade skidåkningen. Idag är det många som tävlar i längdskidåkning och mer än hundra miljoner människor världen över deltar i sporten.

Utförsåkning

Utförsåkning är en populär vintersport som kombinerar utförsåkning med nöjet att glida nerför en backe. Aktiviteten använder alla muskelgrupper för att öka balans, koordination och smidighet. Det bränner också mycket kalorier. Solens strålar är starkare på högre höjder. Skidåkning förbättrar cirkulationen, hjärtfrekvensen och muskeltillväxten. Downhillbanor är designade för att testa både uthållighet och skicklighet.

Skeleton

Skeleton är en vintersport där tävlande åker en platt släde med huvudet först. Släden rör sig upp och ner på en isbana, med gravitationen som hjälper till att påskynda den. Det är en av de snabbaste vintersporterna, med över 4 000 tävlande varje år. Så här ser du ett skelettlopp. Läs vidare för att lära dig hur denna sport skiljer sig från andra! Och se till att kolla in vår videoguide nedan för mer information.

Konståkning

Det är ingen hemlighet att konståkning är en av de populäraste vintersporterna i världen. Men visste du att sporten kan delas in i två huvudtyper? Lagevent och parevenemang. Parevenemangen är parade prestationer som kräver synkroniserade rörelser av manliga och kvinnliga idrottare. Lagtävlingarna är sammansatta av alla idrottare från samma land. Laghändelserna rankas efter djupet på de hopp och snurr som de utför.

Åka snowboard

Bland de många vintersporterna är snowboardåkning en populär sådan. Sporten kan delas in i flera stilar. Det finns freestyle, slopestyle och alpin snowboard. Stilarna är nära besläktade med terräng, utrustning och tävling. 2010 var freestyle den mest populära typen av snowboard. Freestyle-ryttare utför trick och luftmanövrar på en scen. Förutom freestyle kan snowboardåkare också tävla i snowboardcross-evenemang.

Isdykning

Förutom att vara en av årets mest populära sporter har isdykning vissa säkerhetsåtgärder. Den mest uppenbara faran är att en dykregulator fryser. I allmänhet är dykare bundna till ytan med ett rep och en dykarsele. En yttillförd regulator kan minimera denna risk. Ändå bör dykaren fortfarande åtföljas av ett dykteam.